Bigos Staropolski
Pyszne Dania Główne w Om Nom Nom

bigos_staropolski.jpg

Składniki

  • główka kapusty cukrowej
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 6 suszonych grzybów
  • 15 śliwek suszonych
  • kostka rosołowa
  • 1 kg mieszanego mięsa
  • 400g kiełbasy
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, majeranek

Wykonanie

Grzyby moczyć 30 minut w 1/2 szklanki wrzątku. Świeżą kapustę poszatkować, zalać małą ilością wrzątku, dodać grzyby z wodą, gotować 40 minut. Kiszoną kapustę zalać wrzątkiem, dodać śliwki pokrojone w paseczki, gotować 1 godzinę. Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oleju. Mięso, cebulę i kiełbasę dodać do kapusty kiszonej, wymieszać, gotować 20 minut. Dodać kapustę cukrową i przyprawy.

Komentarze

Twój Komentarz