Duszona Wieprzowina
Pyszne Dania Główne w Om Nom Nom

duszona_wieprzowina.jpg

Składniki

  • 1-2kg łopatki wieprzowej
  • 3 posiekane marchewki
  • 4 posiekane cebule
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku lub tymianku
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 łyżeczki przyprawy maggi

Wykonanie

Odkroić z łopatki słoninę, pokrajać na małą kostkę (około 1/2 szklanki), włożyć do garnka o grubym dnie, smażyć na złoty kolor, skwarki wybrać łyżką cedzakową. Na gorący tłuszcz włożyć mięso, obrumienić na małym ogniu z obu stron. Dodać do mięsa jarzyny i przyprawy, przykryć í dusić bez wody na małym ogniu około 1 i 1/2 godziny Mięso przełożyć na gorący półmisek i przybrać gałązkami zielonej pietruszki lub listkami sałaty. Do garnka wlać wodę i maggi, zagotować, przelać do sosjerki. Podawać z sosem i ryżem ugotowanym na sypko i posypanym posiekaną zieloną pietruszką. Można podać surówkę lub .

Komentarze

Twój Komentarz