Golonka Faszerowana
Pyszne Dania Główne w Om Nom Nom
Składniki
- 2 golonki
- 2 cebule
- 150 g mielonej wieprzowiny
- jajo
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki tłuszczu
- łyżka tartej bułki
- 4 łyżki keczupu
- tymianek, sól, pieprz
Wykonanie
Z umytych golonek usunąć kości, lekko ponacinać skórkę, natrzeć mięso solą, pieprzem oraz tymiankiem, skropić sokiem z cytryny, mocno wygnieść ręką i zostawić na 24 godziny w lodówce. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na tłuszczu, wymieszać z tartą bułka, mielonym mięsem, jajem, solą i pieprzem. Farszem nadziać miejsca po usuniętych kościach. Golonki polać keczupem, zawinąć w folię aluminiowa, ułożyć w żaroodpornym półmisku wysmarowanym tłuszczem i piec w gorącym piekarniku. Pod koniec pieczenia usunąć folię i (często polewając wytworzonym sosem) dalej piec, aż się zrumienią. Podawać z ziemniakami i zasmażaną kapustą.
Podobne Przepisy
![]() Pizza Calzone z Wędliną i Serem |
![]() Schab Pieczony z Cebulą |
![]() Spaghetti alla Carbonara |
![]() Karkówka z Pieczarkami |