Golonka Faszerowana
Pyszne Dania Główne w Om Nom Nom

Składniki

  • 2 golonki
  • 2 cebule
  • 150 g mielonej wieprzowiny
  • jajo
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki tłuszczu
  • łyżka tartej bułki
  • 4 łyżki keczupu
  • tymianek, sól, pieprz

Wykonanie

Z umytych golonek usunąć kości, lekko ponacinać skórkę, natrzeć mięso solą, pieprzem oraz tymiankiem, skropić sokiem z cytryny, mocno wygnieść ręką i zostawić na 24 godziny w lodówce. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na tłuszczu, wymieszać z tartą bułka, mielonym mięsem, jajem, solą i pieprzem. Farszem nadziać miejsca po usuniętych kościach. Golonki polać keczupem, zawinąć w folię aluminiowa, ułożyć w żaroodpornym półmisku wysmarowanym tłuszczem i piec w gorącym piekarniku. Pod koniec pieczenia usunąć folię i (często polewając wytworzonym sosem) dalej piec, aż się zrumienią. Podawać z ziemniakami i zasmażaną kapustą.

Komentarze

Twój Komentarz