Gulasz Wieprzowy
Pyszne Dania Główne w Om Nom Nom

Składniki

  • 750g wieprzowiny z kością
  • 10g mąki
  • 4 łyżki oleju
  • papryka w proszku
  • sól, liść laurowy, mielony pieprz
  • 50g koncentratu pomidorowego

Wykonanie

Mięso opłukać, oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, osolić i obtoczyć w mące. Olej silnie rozgrzać na patelni i obsmażyć w nim mięso na rumiano ze wszystkich stron. Ilość użytego do smażenia oleju można zmniejszyć, jeżeli mięso jest tłuste. Mięso włożyć do rondla, a na pozostałym tłuszczu zasmażyć paprykę w proszku, po czym przełożyć ją wraz z tłuszczem do rondla z mięsem. Patelnie opłukać wodą (pól szklanki) i wlać ją do rondla z mięsem, dodać sól; rondel przykryć i dusić mięso, uzupełniając stopniowo odparowana wodę. Do prawie miękkiego mięsa dodać liść laurowy. Gotową potrawę przyprawić pieprzem do smaku. Do gulaszu można dodać 50g koncentratu pomidorowego, który należy uprzednio zasmażyć w tłuszczu i rozrzedzić zimną wodą lub wywarem pozostałym z gotowania innej potrawy. Gulasz podaje się z ziemniakami, kaszą lub makaronem oraz z surówką z warzyw.

Komentarze

Twój Komentarz