Karp Nadziewany
Pyszne Dania Główne w Om Nom Nom

Składniki

  • 1kg karpia
  • Na nadzienie: 1 bułka
  • 50g masła
  • 1 cebula, 2 sardele, 1 jajo
  • mleczko z karpia
  • garść drobnych pieczarek
  • Na sos: 20g masła
  • 20g mąki, 1/8l śmietany
  • 1/2 cytryny, 2 żółtka
  • 50g deserowego masła
  • zielona pietruszka

Wykonanie

Oskrobać karpia, rozciąć brzuch, wybrać wnętrzności, wykroić mięso wraz z ośćmi, pozostawiając głowę i ogon nienaruszone przy skórze. Oczyścić mięso z ości; posiekać bardzo drobno z namoczoną i wyciśniętą bułką, uduszoną w maśle cebulą, mleczkiem i sardelami, dodać soli i jajo, przetrzeć tę masę przez sito, zmieszać z drobnymi pieczarkami, obgotowanymi w wodzie, nałożyć masę w skórę karpia i zaszyć. Włożyć karpia do wanienki, zalać wywarem z jarzyn, posolić i gotować. Zmieszać oddzielnie na kuchni w rondlu masło z mąka, rozprowadzić sosem spod ryby i śmietanką, dodać soku cytrynowego, zaciągnąć żółtkami. W ostatniej chwili włożyć do sosu surowe masło, dodać posiekanej zielonej pietruszki i polać sosem rybę.

Komentarze

Twój Komentarz