Łosoś Marynowany
Pyszne Dania Główne w Om Nom Nom

Składniki

  • 1kg łososia
  • 1/2l białego wina
  • 3 cytryny
  • 3 cebule
  • 1/2 marchwi
  • 1/2 selera
  • 2 bobkowe listki
  • 5 ziaren ang. i gorzkiego pieprzu
  • szczypta rozmarynu i estragonu
  • 10dkg oliwy

Wykonanie

Pokrajać łososia w zgrabne plastry, wybrać ości, posolić, włożyć na patelnię na rozgrzaną oliwę, wolno przysmażyć pilnując, aby się nie rozpadł. Oddzielnie gotować w małej ilości wody ości i odpadki z ryby wraz z selerem i marchwią; gdy będą miękkie, pokrajać w plasterki, smak przecedzić -nie powinno być więcej jak 1/2 szklanki - pokrajane jarzynki mieszać z winem i cytrynowym sokiem, włożyć korzenie, sól, pokrajaną w krążki cebulę, gotować razem,aż zmięknie cebula, potem wystudzić. Usmażoną rybę ułożyć w słoju wraz z pozostałą oliwą, zalać wystudzoną marynówką, obwiązać i przechowywać w chłodnym miejscu.

Komentarze

Twój Komentarz