Pomidorowe Spaghetti
Pyszne Dania Główne w Om Nom Nom

Składniki

  • 500g makaronu spaghetti
  • 500g dojrzałych pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka świeżych lub suszonych ziół (np. tymianku, majeranku)
  • sól, pieprz
  • kilka listków bazylii
  • 50g sera parmezan

Wykonanie

Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić, usuwając pestki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Do rondla wlać olej, wrzucić na jeszcze zimny cebulę i czosnek, mieszając, zeszklić, dodać pomidory, zioła i przyprawy, dusić jeszcze 5 - 10 minut. Ugotować makaron al dente, czyli na lekko twardo, odcedzić, polać gorącym sosem, posypać posiekaną bazylią i startym serem. Aby danie było bardziej pożywne, z pomidorami można przesmażyć mielone mięso lub posiekaną kiełbasę.

Komentarze

Twój Komentarz