Wołowina Mirotona
Pyszne Dania Główne w Om Nom Nom

Składniki

  • 500g ugotowanej, chudej wołowiny (z mięsa ugotowano bulion)
  • 4 drobno posiekane, średnie cebule
  • 1-2 roztarte ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki, 3 łyżki masła
  • 2 łyżeczki octu
  • 1 i 3/4 szklanki bulionu lub wody z przyprawą maggi
  • 1 łyżeczka kwaśnej musztardy
  • 3 łyżka pasty pomidorowej
  • 2-3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Wykonanie

Cebulę i czosnek smażyć na rozgrzanym maśle, aż cebula stanie się szklista Posypać mąka i mieszając podgrzewać zasmażkę do uzyskania złotego koloru. Stopniowo wlewać rosół z octem, zagotować. Musztardę i pastę pomidorową wymieszać, rozprowadzić małą ilością sosu, wlać de pozostałego, wymieszać i gotować na małym ogniu 15 minut. Wołowinę pokrajać ostrym nożem na cienkie plasterki, ułożyć na żaroodpornym półmisku, zalać sosem, wstawić do nagrzanego piekarnika (290°C), zapiekać przez 15-20 minut. Podawać mięso w sosie posypane zieloną pietruszką, z ziemniakami z wody albo usmażonymi, z ogórkiem kwaszonym lub surówką.

Komentarze

Twój Komentarz