Krem Waniliowy
Pyszne Desery w Om Nom Nom

Składniki

  • 1/4l mleka
  • 1/2 laski wanilii
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 2 żółtka
  • 50g cukru
  • 1/4l śmietanki kremówki

Wykonanie

Z laski Wanilii usunąć miękisz, laskę Wrzucić do rondelka z mlekiem i podgrzewać na małym ogniu. Żelatynę namoczyć W zimnej wodzie. Żółtko ucierać z cukrem, aż cukier się rozpuści, następnie dodawać W małych porcjach gorące mleko (bez wanilii), stale mieszając. Wszystko przełożyć z powrotem do rondla i mieszać tak długo, aż krem zacznie się cienką warstwą przyklejać do wypukłej części łyżki - wtedy jest gotowy. Żelatynę odcisnąć i stale mieszając, rozpuścić w kremie. Krem chłodzić w zimnej kąpieli z dodatkiem lodu, od czasu do czasu zamieszać. Śmietankę ubić, dodać do kremu i wymieszać. Kremem napełnić deserowe miseczki, chłodzić godzinę pod przykryciem.

Komentarze

Twój Komentarz