Pascha
Pyszne Desery w Om Nom Nom

Składniki

  • 250g tłustego twarogu
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki masła
  • 5 łyżek gęstej śmietany kremówki
  • 70g migdałów
  • 30g skórki pomarańczowej
  • 30g rodzynków

Wykonanie

Rodzynki umyć i moczyć 15 minut w letniej wodzie, skórkę pomarańczowa drobno pokroić, migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i grubo posiekać. Ser utrzeć drewnianą łyżką na puszystą masę, dodając po łyżce masło, połączyć ze śmietaną i bakaliami, dokładnie wymieszać. włożyć masę do wypłukanej zimną wodą miseczki, przykryć odpowiednio przyciętym płatkiem pergaminu lub folii aluminiowej, wstawić na 4-5 godzin do lodówki. Na godzinę przed podaniem zanurzyć miskę na kilka sekund w naczyniu z bardzo gorącą wodą, podważyć ostrym nożem brzegi i wyjąć paschę na ozdobny talerz. Przechowywać w lodówce.

Komentarze

Twój Komentarz