Cebulowe Krążki
Pyszne Przekąski w Om Nom Nom

cebulowe_krazki.jpg

Składniki

  • 3 cebule
  • 2 jajka
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1/2I mleka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz ziołowy

Wykonanie

Trzy duże główki cebuli pokroić w plastry, ale w taki sposób, aby można było z nich uzyskać kółka różnych rozmiarów. Przygotować ciasto jak na omlet. Z dwóch jajek oddzielić białko od żółtka, do żółtek dodać cztery czubate łyżki mąki pszennej i tyle mleka, aby powstała konsystencja gęstej śmietany. Ucierać mikserem. Z białka z odrobiną soli ubić sztywną pianę i dodać do ciasta, posypać pieprzem ziołowym. Tak przygotowane ciasto delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Wrzucić do ciasta krążki cebuli, zanurzyć i po kolei kłaść dwoma widelcami na patelnię z rozgrzanym olejem. Po usmażeniu na złoty kolor układać krążki na papierowym ręczniku do odsączenia. Są bardzo dobre jako przekąska lub dodatek do głównego dania.

Komentarze

Twój Komentarz