Wielkopiątkowy Śledź
Pyszne Przekąski w Om Nom Nom

Składniki

  • 500g solonych filetów ze śledzia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 cebule
  • 2 słodkie jabłka
  • 4 ogórki kiszone
  • 250ml śmietany
  • 1kg ziemniaków
  • sól, szczypta pieprzu ziołowego
  • 1 pęczek szczypiorku

Wykonanie

Śledzie moczyć kilka godzin w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Ziemniaki starannie umyć, nie usuwając skóry, a następnie ugotować w lekko posolonej wodzie. Kiedy będą miękkie, zdjąć z ognia i ostudzić. Cebulę obrać i drobno posiekać. Ogórki kiszone i jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę, jabłka i ogórki przełożyć do jednego naczynia, doprawić solą, pieprzem i wlać da nich śmietanę. Wystudzone ziemniaki obrać ze skóry i także pokroić w kostkę, a następnie dodać do warzyw i jeśli zajdzie potrzeba, dosypać po szczypcie soli i pieprzu. Śledzie oczyścić i pokroić w dość cienkie paseczki. Wrzucić je do warzyw ze śmietaną i wstawić ds lodówki na 2 godziny. Szczypiorek umyć, posiekać i tuż przed podaniem posypać nim sos śmietanowy.

Komentarze

Twój Komentarz