Kapusta Brukselska
Pyszne Przystawki w Om Nom Nom

kapusta_brukselska.jpg

Składniki

  • 1kg brukselki
  • 60g masła
  • 30g mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka kopru

Wykonanie

Oczyścić każdą główkę kapusty, odjąć listki zżółkłe, wrzucić na wrzącą wodę, oparzyć, scedzić i ugotować ponownie w małej ilości wody. Gdy zmięknie (byle nie była przegotowana), zrobić zaprażkę z masła i mąki, rozprowadzić wodą spod brukselki, zaprawić roztartym czosnkiem, dodać posiekanego koperku i soli. Gdy więcej wody jest pod brukselką, scedzić zupełnie i zalać zrobionym sosem. Do ugotowania brukselki włożyć można kilka surowych grzybów, przed podaniem na stół wyjąć. Kto nie znosi czosnku, dodać powinien posiekanej cebulki. Gotować można brukselkę i polewać masłem, podobnie jak białą kapustę; nadaje się wtedy do garnirowania półmisków. Smaczniejsza jest gotowana na mleku, odcedzona i polana masłem z bułką.

Komentarze

Twój Komentarz