Marchewka Duszona
Pyszne Przystawki w Om Nom Nom

marchewka_duszona.jpg

Składniki

  • 1kg marchewki
  • 60g masła
  • 3 kostki cukru
  • 20g mąki
  • zielona pietruszka
  • sól
  • rosół

Wykonanie

Najlepsza jest młoda marchewka, gdy jest jeszcze zupełnie drobna. Obciąć ogonki i zzieleniałe części, oskrobać nożem, wymyć czysto, wrzucić do rondla, włożyć masło i cukier, dusić wolno pod pokrywą, potrząsając rondlem, aby się nie przypaliły. Gdy marchew zmięknie, co nastąpi w 1/2 godziny, oprószyć ją mąką, rozebrać rosołem, dodać zielonej pietruszki i soli, zagotować pod pokrywą. Duże marchwie kroi się w talarki, w kostki lub słupki, gotuje w wodzie, zaprawia masłem i mąka; dodatek zielonej pietruszki i koperku jest konieczny. Albo dusić marchew z cukrem i z masłem jak wyżej, zaprawić rozbitą w śmietance mąką, zaciągnąć żółtkiem. Przecieraną marchew wykonuje się podobnie jak przecieraną rzepę, dodając śmietanki i żółtka. Albo wysmażyć przetartą masę z masłem, przyprawić do smaku solą, cukrem i posiekaną zieleninką.

Komentarze

Twój Komentarz