Ryż Pilaw
Pyszne Przystawki w Om Nom Nom

Składniki

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 i 1/2 łyżki masła
  • 1 i 1/2-2 szklanki rosołu z kury lub z kostki

Wykonanie

Cebulę drobno posiekać, włożyć do rondla, przesmażyć na 1 i 1/2 łyżki masła na "szklisto", dodać wypłukany i doskonale osączony ryż (można wysuszyć go w czystej ściereczce) i razem smażyć przez 2 minuty. Następnie zalać wrzącym rosołem, przykryć i gotować ok. 20 minut. Ziarna rozdzielić widelcem, skropić resztą masła i podawać do potrawek z mięs. Do gotowania ryżu można również użyć rosołu z innych białych mięs, np. z wieprzowiny lub cielęciny.

Komentarze

Twój Komentarz