Sałatka Nicejska
Pyszne Przystawki w Om Nom Nom

salatka_nicejska.jpg

Składniki

  • 4 duże pomidory
  • 2 ogórki
  • 2 jajka
  • 2 czerwone cebule
  • po jednej zielonej i żółtej papryce
  • 1 puszka tuńczyka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 10 czarnych oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
  • łyżeczka musztardy, 3-4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Wykonanie

Umyte pomidory pokroić w ćwiartki. Ogórki obrać i pokroić na plasterki. Ugotowane na twardo jajka obrać i pokroić w ćwiartki, a obraną cebulę w krążki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w paski. Czosnek obrać i posiekać lub rozgnieść. Przygotować sos: ocet wymieszać dokładnie z solą. pieprzem i musztardą. Powoli dolewać oliwę, cały czas mieszając. wszystkie składniki połączyć w salaterce. Dodać sos i jeszcze raz wymieszać.

Komentarze

Twój Komentarz