Sos Holenderski
Pyszne Przystawki w Om Nom Nom
Składniki
- 100g masła
- 2 cytryny
- 1/8l rosołu
- 1/8l białego wina
- 4 żółtka
- szczypta soli
Wykonanie
Wbić żółtka do garnka, rozkłócić, wlać rosół spod ryby, gdy sos jest do ryb; gdy do jarzyn, wlać śmietankę lub zwyczajny rosół. Zamiast wina dodać wówczas soku cytrynowego, szczyptę soli, mieszać, aż zagrzeje się i zacznie gęstnieć, wkładać wtedy po kawałeczku masła i ciągle ubijać, aż pobieleje. Nie może się zagotować, gdyż zważyłyby się żółtka.
Podobne Przepisy
![]() Kapusta Włoska w Sosie Śmietanowym |
![]() Zielona Sałata z Jajkiem |
![]() Surówka z Porów |
![]() Sałatka Nicejska |