Sos Huzarski
Pyszne Przystawki w Om Nom Nom

Składniki

  • Kawałek marchwi i pietruszki
  • 2 cebule, 1 pomidor
  • ząbek czosnku
  • szczypta bazylii i bobkowego listka
  • 1/8l wina
  • 40g masła
  • 10g mąki
  • korzonek chrzanu
  • 60g szynki
  • 1/2 cytryny, łyżeczka cukru
  • 1/4l wywaru z jarzyn

Wykonanie

Pokrajane cebule, marchew i pietruszkę wrzucić na rozgrzane masło do rondla, wsypać cukier, bazylię i bobkowy liść. Smażyć aż jarzyny zmiękną i nabiorą złotego koloru. Wsypać mąkę, podsmażyć i rozprowadzić wywarem, gotować przez 40 minut, następnie dodać soku cytrynowego i wina, posolić, przetrzeć przez sito, wlać na powrót do rondelka, zagotować. Pomidor włożyć na minutkę do gorącej wody, ściągnąć skórkę, wydrążyć środek, pokrajać w drobne paski, pokrajać podobnie szynkę, oskrobany chrzan utrzeć na tarce (powinno być dwie łyżki), włożyć wszystko do gotującego się sosu; gdy raz zawrze, jest gotów. Podawać do sztuki mięsa i do huzarskiej pieczeni.

Komentarze

Twój Komentarz