Sos Jałowcowy
Pyszne Przystawki w Om Nom Nom

Składniki

  • Resztki mięsa z dziczyzny
  • 60g wędzonki
  • 1 cebula
  • kawałek marchwi i selera
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka jałowca
  • 1/8l czerwonego wina
  • 30g masła
  • 30g mąki

Wykonanie

Pokrajać kawałeczki mięsa, wędzonkę, pomidor, jarzyny i cebulę, włożyć do rondla wraz z jałowcem, pilnując, aby się ładnie zrumieniły, podlać rosołem i gotować godzinę, przecedzić do zaprażki z masła i mąki, rozprowadzić dokładnie, wlać wino, dosolić. Gdyby był mało ostry, dodać soku cytrynowego, szczyptę cukru i kilka kropel karmelu. Sos ten podaje się do dziczyzny, pasztetów, do pieczeni baraniej i wieprzowej.

Komentarze

Twój Komentarz