Sos Jałowcowy
Pyszne Przystawki w Om Nom Nom
Składniki
- Resztki mięsa z dziczyzny
- 60g wędzonki
- 1 cebula
- kawałek marchwi i selera
- 1 pomidor
- 1 łyżka jałowca
- 1/8l czerwonego wina
- 30g masła
- 30g mąki
Wykonanie
Pokrajać kawałeczki mięsa, wędzonkę, pomidor, jarzyny i cebulę, włożyć do rondla wraz z jałowcem, pilnując, aby się ładnie zrumieniły, podlać rosołem i gotować godzinę, przecedzić do zaprażki z masła i mąki, rozprowadzić dokładnie, wlać wino, dosolić. Gdyby był mało ostry, dodać soku cytrynowego, szczyptę cukru i kilka kropel karmelu. Sos ten podaje się do dziczyzny, pasztetów, do pieczeni baraniej i wieprzowej.
Podobne Przepisy
![]() Pasta z Ryby Wędzonej |
![]() Sos Cebulowo Szczypiorkowy |
![]() Sos Chrzanowo Jabłkowy |
![]() Sałatka z Ananasem |