Sos Kaparowy
Pyszne Przystawki w Om Nom Nom

Składniki

  • 30g masła
  • 20g mąki
  • 20g kaparów
  • 1/2 cytryny
  • 1/8l śmietany
  • szczypta cukru
  • 1/4l wywaru z jarzyn

Wykonanie

Białą zasmażkę z masła i mąki rozprowadzić 1/4 litra smaku z jarzyn lub rosołu, rozmieszać, wrzucić opłukane kapary, wcisnąć soku cytrynowego, dodać szczyptę cukru. Gdy zagotuje się sos, wlać śmietanę i w razie potrzeby dosolić. Zaciągnąć można sos żółtkiem; przed samym podaniem na stół wbić do rondelka żółtko i wymieszać prędko. Sos ten podawać do cielęcych zrazików i do ziemniaczanych sznycelków. Robić można sos kaparowy bez śmietany, wówczas zabarwić karmelem na brunatny kolor.

Komentarze

Twój Komentarz