Sos Pomidorowy
Pyszne Przystawki w Om Nom Nom

Składniki

  • 3 mięsiste pomidory
  • 1 cebula
  • estragon lub bazylia (najlepiej świeże)
  • 1 przecier pomidorowy lub puszka pomidorów w zalewie (500g)
  • 2 łyżeczki octu ziołowego, ewentualnie 1 łyżka wermutu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, biały pieprz, odrobina cukru

Wykonanie

Pomidory sparzyć, przelać zimną wodą i obrać. Pokroić W kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Jedną trzecią ziół (samych listków) drobniutko posiekać i odłożyć. Resztę ziół pokroić grubiej. Olej rozgrzać w garnku, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać pomidory z puszki (razem z sosem) lub przecier, ocet, wermut i przyprawy. Gotować około 5 minut. Przetrzeć przez sito. Dodać drobno posiekane zioła i pokrojone W kostkę pomidory. Podawać do makaronu. Do sosu można dodać 2 roztarte ząbki czosnku.

Komentarze

Twój Komentarz