Sos Potrawkowy
Pyszne Przystawki w Om Nom Nom

Składniki

  • 2 łyżki masła lub margaryny (30g)
  • 3 łyżki mąki (30g)
  • 1 i 1/2 szklanki rosołu (z kury lub cielęciny)
  • 3-4 łyżki śmietany
  • ewentualnie 1 żółtko
  • sok z cytryny
  • starta gałka muszkatołowa
  • sól

Wykonanie

Przygotować białą zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić rosołem i mieszając gotować na małym ogniu, aż sos stanie się gładki i jednolity. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, szczyptą startej gałki muszkatołowej i solą. Dodać śmietanę, wymieszaną ewentualnie z żółtkiem. Sos ten ma szerokie zastosowanie do potrawek z drobiu i cielęciny podawanych z dodatkiem ryżu.

Komentarze

Twój Komentarz