Omlet Naturalny
Pyszne Śniadania w Om Nom Nom

Składniki

  • 4 jaja
  • 1/16l mleka
  • 20g masła
  • szczypta soli

Wykonanie

Rozbić sprężyna w garnku jaja z mlekiem i odrobiną soli, następnie wlać na dobrze rozgrzaną patelnię, na zarumienione masło, smażyć chwilę na ostrym ogniu, dopiec można w piecyku. Wykonanie trwać powinno 4-5 minut. Gdy dłużej piecze się, omlet stwardnieje i nie będzie pulchny. Można wyłącznie na ogniu usmażyć omlet, dopiekając go wolno, aby się nie przypalił od spodu. Omlet w ten sposób zrobiony jest naturalny, ponieważ jest bez jakiegokolwiek dodatku. Można do rozbitych jaj dodać posiekanej zielonej pietruszki, koperku lub szczypiorku. Gdy omlet zarumieni się od spodu, podnieść brzegi widelcem, zrównać na patelni, następnie przyłożywszy nad nim podłużny półmisek, obrócić prędko na drugą stronę. Po wierzchu polać można masłem z usmażoną zieloną pietruszką lub zarumienioną na maśle bułeczką. Omlety podawać można bardzo rozmaicie, z sosami, jarzynami i nadziane.

Komentarze

Twój Komentarz