Barszcz Białostocki
Pyszne Zupy w Om Nom Nom

barszcz_bialostocki.jpg

Składniki

  • 4-5 kwaśnych jabłek
  • 4-5 czerwonych buraczków
  • 1 i 1/2l wywaru z kości i włoszczyzny
  • łyżka margaryny
  • łyżka mąki
  • listek laurowy
  • filiżanka śmietany
  • kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • 1 goździk, sól, cukier

Wykonanie

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach, pobnie postąpić z czerwonymi burakami, które należy przed utarciem dokłdnie umyć pod bieżącą wodą. Utarte jabłka i buraki poddusić z dodatkiem margaryny, potem oprószyć mąką, zalać wywarem, dodać listek laurowy, goździk, trochę soli i gotować tak długo, aż będą miękkie. Wlać czerwone wino i podprawić filiżanką dobrze rozbitej śmietany. Podawać z ziemniakami z wody, polanymi topionym masłem i posypanymi koperkiem.

Komentarze

Twój Komentarz