Barszcz Polski
Pyszne Zupy w Om Nom Nom

Składniki

  • 1/4kg wieprzowiny
  • kawałek kości ze szpikiem
  • 200g kiełbasy
  • 1 cebula
  • 20g mąki
  • łyżeczka siekanego kopru
  • seler, pietruszka
  • 1/2 kg buraków
  • kawałek kapusty
  • 1/2l kwasu burakowego
  • 1/3l śmietany

Wykonanie

Obrane buraki pokroić na kilka części, jeden burak pozostawić w całości, gotować w garnku wraz z mię- sem, szpikową kością, jarzynami i cebulą, dodając 1 litr wody i 1/2 łyżki soli. Gdy buraki i mięso dogotują się, włożyć na 10-15 minut świeżą kiełbasę, po czym przecedzić ten rosół do innego garnka i dodać kwasu burakowego. Wyjąć szpik z kości, włożyć do rondelka z mąką i posiekanym koprem, rozetrzeć dobrze, łyżką, rozprowadzić barszczem, zagotować, przecedzić do barszczu i na gotujący wlać śmietanę. Ugotowany w całości burak poszatkować cienko, mięso i kiełbasę pokrajać w plasterki, włożyć razem do wazy, zalać gorącym barszczem, Osobno można podać ziemniaki.

Komentarze

Twój Komentarz