Barszcz Rosyjski
Pyszne Zupy w Om Nom Nom

barszcz_rosyjski.jpg

Składniki

  • 1/4kg wieprzowiny
  • 1/8kg wędzonki
  • 1/8kg kiełbasy
  • 1/2kg buraków
  • 3 pomidory, 2 cebule
  • kawałek kapusty, seler, pietruszka
  • 20g masła
  • 20g mąki
  • 1/4l kwasu burakowego
  • koperek
  • 1/4l śmietany

Wykonanie

Gotować mięso i wędzonkę z jarzynami, z jednym całym burakiem i jednym poszatkowanym, z kapustą, cebulą i 1/2 łyżki soli. Oddzielnie pokroić pomidory, wydrążyć środki, włożyć do rondla, dusić z 1 pokrajaną cebulą i 20g masła. Rozgotowane pomidory posypać mąką, wymieszać i pozostawić przykryte. Gdy mięso dogotuje się, włożyć na kwadrans kiełbasę. Następnie przecedzić rosół do innego garnka, wlać kwas burakowy, dodać usiekany koperek i przetrzeć przez sito. Pomidory zagotować. Mięso, wędzonkę i kiełbasę pokrajać zgrabnie; Ugotowany w całości burak poszatkować, pokrajać kapustę w makaron, włożyć wszystko do gotującego barszczu i zaraz zestawić. Wlać do wazy śmietanę, następnie wrzący barszcz. W Rosji podają do stołu śmietanę w dzbanuszku, każdy dolewa sobie wedle upodobania. Oddzielnie podać pieczone pierożki z mięsem lub cebulą.

Komentarze

Twój Komentarz