Barszcz Wigilijny
Pyszne Zupy w Om Nom Nom

barszcz_wigilijny.jpg

Składniki

  • Jarzyny i buraki
  • 40g masła
  • 1 cebula
  • 1/2l kwasu burakowego
  • głowa z ryby
  • 40g grzybów
  • 1/2 łyżki soli
  • solony koper i ząb czosnku

Wykonanie

Barszcz wigilijny - według tradycji powinien być postny, przejrzysty i czerwony. Gotować pokrajane jarzyny, cebulę, grzyby i buraki w całości, jak do . Można włożyć głowę z ryby, dodać wiązkę solonego kopru i ząb roztartego czosnku; Gdy buraki będą miękkie, przecedzić wywar, wybrać grzyby na uszka, buraki poszatkować, dodać kwasu burakowego i włożyć posiekane buraki. Aby barszcz miał piękny kolor, zafarbować go można utartym burakiem, następnie osolić, zagotować, wlać zarumienioną na maśle cebulę. Podawać z uszkami.

Komentarze

Twój Komentarz