Zupa Brokułowa
Pyszne Zupy w Om Nom Nom

Składniki

  • 1,5l bulionu
  • 1kg brokułów
  • 3-4 żółtka
  • 125ml kwaśnej śmietany
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • natka pietruszki
  • koperek
  • łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

Wykonanie

Brokuły opłukać, podzielić na mniejsze różyczki i wrzucić do wrzącego bulionu. Dodać łyżeczkę cukru. Odcedzić po około 7-10 minutach gotowania. Brokuły i mąkę ziemniaczaną zmiksować, a następnie ponownie dodać do bulionu i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem (najlepiej świeżo mielonym). Śmietanę połączyć z żółtkami na jednolitą masę. Zupę zdjąć z ognia. Dodać masę z żółtek i śmietany. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Zupę krem podawać na gorąco, przyozdobioną posiekaną natką pietruszki i świeżym koperkiem.

Komentarze

Twój Komentarz