Zupa Kalafiorowa
Pyszne Zupy w Om Nom Nom

zupa_kalafiorowa.jpg

Składniki

  • 50 dag kalafiora
  • 4 szklanki rosołu
  • 20 dag śmietany kremówki
  • 10 dag wędzonego boczku
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • natka pietruszki
  • starta gałk muszkatołowa

Wykonanie

Kalafior wymoczyć w wodzie z octem, opłukać, podzielić na male różyczki. Gotować 10 miut w rosole. Pokroić boczek w kostkę, wysmażyć na suchej patelni. Odcedzić kalafiora, zlać rosół do osobnego naczynia. 2/3 kalafiora rozmiksować. Rozgrzać tłuszcz w drugim garnku, zrobić zasmażkę z mąki, wlać trzy szklanki rosołu, zagotować mieszając. Wrzucić rozmiksowany kalafior, dodać śmietnę, gotować na małym ogniu pod przykryciem jeszcze 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wrzucić do zupy resztę kalafiora. Okrasić skwarkami, posypać natką pietruszki.

Komentarze

Twój Komentarz