Zupa Ryżowa
Pyszne Zupy w Om Nom Nom

zupa_ryzowa.jpg

Składniki

  • Szklanka ryżu
  • 300g zielonego groszku
  • 100g boczku
  • 1 1/2l rosołu z kostki
  • 2 ziemniaki
  • cebula
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • sól, pieprz, tymianek

Wykonanie

Boczek pokroić w małą kostkę. Ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę. 2 łyżki masła roztopić w rondelku, włożyć boczek, cebulę, zrumienić. Dodać ziemniaki i groszek, smażyć 5 minut. Wlać rosół, wsypać ryż. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem 15-0 minut. Natkę posiekać. Żółty ser, łyżkę masła i natkę dodać do zupy na 2-3 minuty przed końcem gotowania.

Komentarze

Twój Komentarz