Zupa Selerowa
Pyszne Zupy w Om Nom Nom

zupa_selerowa.jpg

Składniki

  • 200g selera naciowego
  • 50g masła
  • 50g żółtego sera
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka, sok z cytryny
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, koperek

Wykonanie

Seler dokładnie umyć, oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Pokrojone selery włożyć do garnka, zalać 5 szklankami wody, lekko osolić, ugotować. Kiedy selery będą już miękkie, zmiksować je lub przetrzeć przez sito. Z powrotem włozyć do garnka. Mąkę podgrzewać przez kilka minut na suchej patelni, aby się zrumieniła. Potem dodać masło i sporządzić zasmażkę. Zasmażkę rozprowadzić zimnym mlekiem i dodać do wywaru z przetartymi selerami. Potrawę zagotować, przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gałką. Zupa powinna być dośc gęsta. Zupa selerową podaje się w małych miseczkach, posypaną tartym żółtym serem i posiekanym koperkiem.

Komentarze

Twój Komentarz